Taalpuntcoördinator Bibliotheek Salland

 

"Ga jij de laaggeletterdheid in onze regio aanpakken?"

Om mee te kunnen doen in de samenleving heeft ieder mens basisvaardigheden nodig, zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden. Taalvaardigheid is hiervan de meest fundamentele; zonder taalvaardigheid is het haast onmogelijk om de andere vaardigheden te ontwikkelen.

In de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Ommen vormt laaggeletterdheid een serieus probleem. Naar schatting beschikken in deze gemeenten zo’n 1 op de 8 inwoners van 16-65 jaar niet over voldoende basisvaardigheden om volledig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Vanuit de eigen expertise en verantwoordelijkheid dragen diverse organisaties in Salland bij aan een samenhangende aanpak om laaggeletterdheid terug te dringen en te voorkomen.

Vanuit deze taalsamenwerking zoeken we een taalpuntdocent bij Bibliotheek Salland voor 24 uur per week. 

Hoe ziet de functie eruit in de praktijk:

Het Taalpunt brengt vraag en aanbod binnen de gemeenten op het gebied van laaggeletterdheid samen. Het is een herkenbare fysieke plek in de bibliotheek waar zowel laaggeletterden, toeleiders als vrijwilligers materialen en advies kunnen krijgen op het gebied van taal, lezen, rekenen en digitale vaardigheden. Bij de aanpak van laaggeletterdheid is de inzet van vrijwilligers onmisbaar.

Als Taalpuntcoördinator zorg je ervoor, dat de afspraken van het Taalpunt met de gemeenten professioneel en planmatig uitgevoerd en behaald worden. Dat betekent dat jij in deze zelfstandige functie verantwoordelijk bent voor:

 • de intake, het bepalen van de leerwens en/of het leerdoel en het best passende traject voor taalvragers;
 • het opzetten van trajecten;
 • het koppelen van vrijwilligers aan taalvragers;
 • de werving, intake, training en coaching van taalvrijwilligers.

Jouw leidinggevende is de programmamanager “leven lang ontwikkelen” van de Bibliotheek Salland en je werkt direct samen met je collega Taalpuntcoördinator. In nauwe samenwerking met hen zorg je voor:

 • afstemming met en advisering van partners in het netwerk;
 • voorlichting en promotie t.b.v. de werving van deelnemers en vrijwilligers;
 • een bijdrage aan fondsenwerving.

Jij:

 • hebt de energie en de ideeën om het Taalpunt verder te ontwikkelen en bewaart ook rust en overzicht;
 • hebt kennis van vraag gestuurde en coachende didactiek voor volwassenen;
 • hebt ervaring met het begeleiden en coachen van vrijwilligers;
 • hebt hbo-niveau en kennis van formeel en non-formeel leren;
 • hebt ervaring als docent in het lesgeven aan laaggeletterde volwassenen (bij voorkeur docent NT1/NT2);
 • bent bij voorkeur woonachtig in of rond Raalte, Olst-Wijhe of Ommen.

Daarnaast vinden we jouw persoonskenmerken minstens zo belangrijk. Jij bent van nature dan ook een enthousiaste verbinder en initiatiefrijk; een organisatietalent, een doener met inschattings- en improvisatievermogen. Je hebt een ondernemende houding en een op samenwerking gerichte, flexibele instelling;

Je bent communicatief vaardig in het contact met diverse doelgroepen én je bent digitaal vaardig.

Wij bieden:

 • salaris op basis van schaal 9 van de cao Openbare Bibliotheken. Inschaling indicatief afhankelijk van kennis en ervaring min. € 3.293,- en max. € 4.241,00 bij 36 uren per week;
 • veel ruimte voor eigen initiatief;
 • een leuke, informele en open werksfeer;
 • uitdagend werk waarin je echt van betekenis kunt zijn;
 • een aanstelling voor de duur van één jaar. Verlenging behoort zeker tot de mogelijkheden;
 • prima arbeidsvoorwaarden,kijk hier voor een totaal overzicht https://www.bibliotheeksalland.nl/over-ons/arbeidsvoorwaarden.html.

Waar ga je werken:

Bij Bibliotheek Salland werken we voor en met maatschappelijke partners, scholen, gemeenten én onze leden en bezoekers in de gemeenten Olst-Wijhe, Ommen en Raalte. Samen willen wij mensen helpen ontwikkelen, ontdekken en ontmoeten.

We zijn een Bibliotheek die inwoners voorziet van informatie, inspiratie en vaardigheden.  Zo kan iedereen optimaal deelnemen aan de samenleving.

Kortom, een kleine organisatie met een grote maatschappelijke ambitie!

Laten we kennismaken!

Herken je jezelf in het profiel? Waar wacht je nog op? Reageer vóór 3 februari 2023 via de sollicitatiebutton.

Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je informatie inwinnen bij Manon Habers, Taalpuntcoordinator. Zij is bereikbaar voor vragen op dinsdag tussen 12:30h-14:30h en op woensdag tussen 15:00h-17:00h op het telefoonnummer 06-57651786.

De eerste gesprekken zijn gepland op woensdag 15 februari 2023.

We vragen van nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zodat we zeker weten dat jij als nieuwe collega helemaal past in onze organisatie.

Wij zoeken graag zelf naar geschikte kandidaten en werken niet met recruiters of bureaus voor de invulling van deze vacature.

Vacaturekenmerken

Type functie

Contactpersoon Rijnbrink

Acties