Voorleesconsulent (0-6 jaar) Bibliotheek Kampen

 

Wil jij een belangrijke rol spelen in de taalontwikkeling van jonge kinderen in de gemeente Kampen?

Taalontwikkeling bij het jonge kind is ontzettend belangrijk. Door taal begrijpt het kind de wereld om zich heen beter. Een stevige taalbasis is cruciaal om goed mee te kunnen doen in de maatschappij.

“Team Voorschools”, bestaande uit vijf specialisten, maakt deel uit van het bredere Onderwijsteam van de Bibliotheek Kampen. Ons team is toegewijd aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar. Dit realiseren we onder andere door nauw samen te werken met verschillende voorschoolse opvanglocaties en basisscholen in ons werkgebied.

Vanwege pensionering van één van onze collega’s, zijn wij in dit team per 1 september 2024 op zoek naar een Voorleesconsulent.

Hoe ziet de functie eruit in de praktijk:

Als Voorleesconsulent ben je het gezicht van de Bibliotheek bij de samenwerkende locaties die jij in je portefeuille hebt. Taken hier zijn onder andere:
 • Je faciliteert, organiseert of adviseert over leesbevorderings- en taalvaardigheidsactiviteiten. Jouw doel? Taal, leesplezier en mediawijsheid bevorderen bij de kinderen en ouders. 
 • Je biedt handvatten aan en inspireert de pedagogisch medewerkers en/of de leerkrachten en (indirect) de ouders. 
 • Samen met de Voorleescoördinator op jouw locaties zorg je altijd voor een goede leesomgeving inclusief een actuele, passende en aantrekkelijke collectie. 
 • Je sluit aan bij vergaderingen en overleggen en hebt contact met stakeholders van de locaties over zaken aangaande je vakgebied.
Daarnaast werk je ook samen met je collega’s bij de Bibliotheek zelf:
 • Jaarlijks stel je samen met de Programmacoördinator van de Bibliotheek een activiteitenplan op, waarin onder andere planning, begroting en ontwikkeling van producten & diensten worden vastgelegd. Aan de hand van dit programma werk je en stuur je bij.
 • Je werkt samen met je collega’s van Team Voorschools en weet elkaar op de juiste momenten te vinden en aan te haken. Iedereen heeft eigen expertises, maar er zijn een aantal gebieden waar je elkaar steeds tegenkomt. Zo organiseer je samen o.a. de Kamper BoekStartdag, de  Media-Ukkie dagen en inspiratiebijeenkomsten voor pedagogisch medewerkers.
 • Op termijn kan het zijn dat je BoekStart-ochtenden gaat verzorgen op verschillende locaties binnen ons werkgebied, of dat er andere samenwerkingen ontstaan met project BoekStart (meer informatie over BoekStart vind je hier: https://www.boekstartpro.nl/

Jij:

 • hebt affiniteit met de doelgroep 0-6 jaar, ervaring is een pré;
 • hebt affiniteit met taal, boeken en/of leesbevordering;
 • kunt goed zelfstandig werken maar ook goed samenwerken in een team;
 • kunt netwerken, makkelijk schakelen tussen verschillende contactpersonen en bent in staat hun behoeften helder te krijgen en hierop in te spelen;
 • bent een regel- en organisatietalent;
 • pakt pro-actief werk op en grijpt nieuwe kansen aan.

Wij bieden:

 • een baan waarin je zelf je agenda vorm kunt (en moet) geven;
 • vrijheid en afwisseling in werkzaamheden, contacten en locaties;
 • de mogelijkheid om de samenwerking tussen Voorschools & onderbouw Basisonderwijs verder te helpen ontwikkelen bij de Kindcentra op het gebied van leesbevordering;
 • een contract voor in de eerste instantie de duur van een jaar, met zicht op een vaste aanstelling;
 • een salaris in schaal 8 volgens de CAO Openbare Bibliotheken (min. €3.042,- en max €3.863,-), precieze inschaling op basis van ervaring;
 • overige fijne arbeidsvoorwaarden zoals een kilometervergoeding, pensioenopbouw bij Pensioenfonds Openbare Bibliotheken, een eindejaarsuitkering en een graits Bibliotheekpas;
 • we hebben c.a. 40 uur in ons team beschikbaar, verdeling hiervan zal in overleg plaatsvinden.

Waar ga je werken:

Bibliotheek Kampen bevordert actieve deelname aan de samenleving door toegang te bieden tot betrouwbare informatie en door activiteiten te organiseren op het gebied van taal, cultuur en maatschappij. We doen dit zowel fysiek als digitaal, laagdrempelig en bij voorkeur lokaal. 

Sinds 1 juli 2023 zijn Bibliotheek Kampen en Stadkamer Zwolle gefuseerd, de overkoepelende stichting is OverO. Door nieuwe inzichten, kennisdeling en extra slagkracht kunnen Bibliotheek Kampen en Stadkamer nog meer mensen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. De kracht en herkenbaarheid van Bibliotheek Kampen en Stadkamer, maar de energie en kennisdeling van één organisatie.
Meer weten? Ga dan naar https://www.bibliotheekkampen.nl/.

Laten we kennismaken!

Gaat jouw hart sneller kloppen bij het lezen van deze vacature? Stuur je sollicitatie dan in via de knop “Solliciteren”. Toch eerst iets meer weten? Dan kun je contact opnemen met Geny Nijboer, manager Onderwijs, via telefoonnummer / e-mailadres: 06-10254116 / geny.nijboer@overo.nl.

De eerste gesprekken vinden plaats op 4 juni 2024.

Rijnbrink ondersteunt in opdracht van de Bibliotheek bij de werving voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Meer weten over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met recruiters Jorik, Manon en Lydia of met recruitment@rijnbrink.nl.

Vacaturekenmerken

Type functie

Contactpersoon Rijnbrink

 

Acties